ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије је 2014. године реализовала прво национално истраживање ставова учесника у саобраћају о безбедности саобраћаја и ризицима у друмском саобраћају. Истражени су ставови у вези са употребом сигурносних појасева, вожњом под утицајем алкохола, прекорачењем брзине, у вези са кажњавањем учесника у саобраћај и др. У циљу праћења промена ставова и ажурности података у току 2017. године поново се реализује истраживање ставова учесника у саобраћају у Републици Србији. У складу са тим, у току је реализација пројекта истраживање ставова учесника у саобраћају, коју за потребе Агенције за безбедност саобраћаја реализују МХМ-пројект д.о.о. Нови Сад и Факултет техничких наука Нови Сад.  
Ставовима становништва о безбедности саобраћаја и ризицима у друмском саобраћају се у земљама Европске уније даје велики значај, када је у питању анализа тренутног стања безбедности саобраћаја и планирaње будућих мера и активности за унапређење стања безбедности саобраћаја. Досадашња истраживања на овом пољу су показала да већина учесника у саобраћају зна да је одређено понашање у саобраћају небезбедно или законски недозвољено, али има погрешан став о томе. Чести су случајеви да учесници у саобраћају сматрају да неће довести у опасност себе и друге учеснике ако се понашају небезбедно у саобраћају или не поштују позитивне законске одредбе и сл. Због тога је важно истражити ставове становништва и уочити које су области најургентније, када је у питању превентивно деловање  и промена свести становника о значају безбедног учешћа у саобраћају.  
Како би се добили што поузданији подаци потребно је да се испита што већи узорак становништва и да се обухвати становништво сваке локалне самоуправе на територији Републике Србије. 
Општина Бач улаже напоре у повећање безбедности саобраћаја на својој територији и подржава све акције Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, а које за циљ имају повећање безбедности саобраћаја у целој Републици Србији.
Позивамо све грађане да узму активно учешће у овом истраживању и попуне упитник. 
“Online” Упитник је доступан путем следећег линка:
 
ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ
ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ