ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МИНИСТАРСТВА ПРAВДЕ, ДРЖАВНОГ ЈАВНОГ ПРАВОБРАНИЛАШТВА, УПРАВЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИШТЕ И РЕПУБЛИЧКОГ ГЕОДЕТСКОГ ЗАВОДА

У петак 04. децембра у општини Бач је на иницијативу председника општине, Драгана Сташевића одржан заједнички састанак представника локалне самоуправе и представника неколико државних институција и министарстава.

У раду састанка учествовали су Чедомир Бацковић - помоћник министра правде, Весна Билић - заменица државног правобраниоца, Наташа Младеновић - помоћник директора Управе за пољопривредно земљиште и Миљана Костић - помоћник директора Републичког геодетског завода и други учесници. Тема састанка била је решавање питања коришћења државног пољопривредног земљишта на подручју општине Бач.
Како је истакао председник општине Бач Драган Сташевић ово је био један врло значајан састанак на коме су поред представника локалне самоуправе учествовали и представници Републичког геодетског завода, Управе за земљиште министарства пољопривреде, помоћник Министра правде и заменик државног јавног правобранилаштва. Неколико тема је било на дневном реду, а једна од тема била је "Агробачка" и друго пољопривредно земљиште под спором.

Највећи део састанка био је посвећен могућностима међусобне сарадње свих ових министарстава и државних институција са локалном самоуправом у циљу решавања проблематричних ситуација које су затечене из претходног периода. Постигнут је значајан напредак у циљу међусобне сарадње и координације ради решавања ових проблема. До сада је било ситуација да одређени привредни субјекти користе државно пољопривредно земљиште или га издају у подзакуп а да за то држави ништа не плаћају а  кроз један коструктивни дијалог дошло се до начина да се сви наведени проблеми око нелегалног коришћења земљишта почну решавати на један бржи и свеобухватнији начин уз сарадњу свих присутних инситуција.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић изразио је задовољство што је оваква иницијатива упућена од стране локалне самоуправе и рекао да је одличан потез општинског руководства и председника општине Бач, у смислу успостављања координације и једног заједничког деловања у правцу увођења реда у коришћењу државног пољопривредног земљишта. Како је истакао не треба бити велики познавалац материје па закључити да се државно пољпривредно земљиште користи на најразличитије начине, међутим, то није разлог да то тако и остане и да се и даље толеришу злоупотребе. У општини Бач постоји воља да се у веома компликованој ситуацији око државног земљишта ствари истерају на чистац, бар у мери у којој је то у овом тренутку могуће а има ту и судских спорова и управних поступака и фактичког утврђивања стања на терену.

Иницијативу локалне самоуправе на успостављању међусобне координације свих релевантних фактора по питању коришћења државног земљишта, као нешто ново у нашој досадашњој пракси похвалила је и Миљана Кузмановић Костић, помоћник директора Републичког геодетског завода, истичући да ће подаци добијени на овом заједничком састанку бити прослеђени службама геодетског завода на проверу и довођење у склад са реалном ситуацијом на терену и тиме дати допринос заједничким напорима у решавању ових проблема.
Весна Билић, земеник државног правобраниоца је након састанка који је у петак одржан у Бачу, истакла да је у разговору са осталим представницима локалне самоуправе, министарстава и државних институција препознала потребу отклањања свих уочених пропуста у досадашњем раду, истичући при томе да је Државно правобранилаштво учинило све што је било у надлежности овог тела у циљу решавања проблема и да је даље на судским органима да притужбе на неосновано коришћење државног земљишта и други облици узурпације добију свој судски епилог.

Сви учесници овог скупа сложили су се у оцени да је ово само први у низу састанака на коме су дефинисани проблеми који ће бити одржани у циљу решавања питања неоснованог коришћења државног пољопривредног из ове области и на којима ће се зеједно и озбиљније радити у циљу њиховог решавања.

ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МИНИСТАРСТВА ПРAВДЕ, ДРЖАВНОГ ЈАВНОГ ПРАВОБРАНИЛАШТВА, УПРАВЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИШТЕ И РЕПУБЛИЧКОГ ГЕОДЕТСКОГ ЗАВОДА
ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МИНИСТАРСТВА ПРAВДЕ, ДРЖАВНОГ ЈАВНОГ ПРАВОБРАНИЛАШТВА, УПРАВЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИШТЕ И РЕПУБЛИЧКОГ ГЕОДЕТСКОГ ЗАВОДА