ПАРТНЕРСТВО ЗА ТЕРИТОРИЈАЛНИ РУРАЛНИ РАЗВОЈ

Данас је у згради општине Бач одржана конференција за новинаре на тему пројекта „Локалне иницијативе за рурални развој Бачке“. Тим поводом новинарима су се обратили, председник општине Бач, Драган Сташевић, координатор пројекта, мр Ивана Пајић и директор Регионалне развојне агенције Бачка, Немања Старовић.

Пројекат „Локалне иницијативе за рурални развој Бачке“ финансира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Швајцарска агенција за развој и сарадњу.

Пројекат реализује Еврорски покрет Нови Сад у сарадњи са Општином Бач са циљем формирања Партнерства за територијални рурални развој између јавног, цивилног и приватног сектора и израде Стратегије руралног развоја за територију коју ово партнерство обухвата. Сарадник на пројекту је Регионална развојна агенција Бачка, а пројекат се реализује у још 7 бачких орштина.

Очекујемо да што пре усвојимо Стратегију руралног развоја и да то буде административна платформа за даљи развој наше општине, рекао је данас председник општине Драган Сташевић. На основу ове Стратегије, наше одељење за пољопривреду у сарадњи са осталим партнерима и Локално акционом групом имаће административни капацитет да конкурише за средства IPARD фондова Европске уније, рекао је Сташевић.

Општина Бач као представник јавног сектора узела је активно учешће у овом пројекту те изразила жељу да Стратегију коју ово партнерство дефинише усвоји и као Стратегију саме општине.

Ово је од изузетног значаја за нашу општину, јер смо ми пољопривредна средина. Пољопривреди морамо приступити на другачији начин, како то време у којем живимо тражи, и мислим да су ово добри кораци за бољу будућност, нагласио је Сташевић. И додао да је сигуран да ће пољопривредници уз помоћ општине, али партнера на пројекту имати капацитет да привуку значајна бесповратна средства из европских фондова.

Регионална развојна агенција Бачка, као партнер на пројекту, усмериће ресурсе ка развоју пољопривреде у региону Бачке, јер је то једна од растућих привредних грана.

Пољопривреда представља стратешку грану привреде у целој Војводини, а поготово имајућу у виду чињеницу, да нам се отварају IPARD фондови, то представља развојну шансу нашег региона. Наша мисија је да помогнемо општинама и са њима ћемо у наредном периоду радити на стратешким пројектима развоја, рекао је на конференцији за медије, Немања Старовић, директор Регионалне развојне агенције Бачка.

Након конференције за новинаре, одржани су други по реду састанци радних група за израду Стратегије руралног развоја.

Радне груре су разматрале приоритете развоја у сеоским срединама, и то ће бити први велики корак ка припреми становништва за коришћење фондова ЕУ намењених Србији у периоду пристурања, с обзиром на то да ово Партнерство има амбицију да се након након акредитације мере број 5 ИПАРД II Програма -„Спровођење локалних стратегија руралног развоја - LEADER“ и отварања позива од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине региструје као Локално-акциона група и кандидује своју Стратегију руралног развоја за коришћење бесповратних средстава намењених реализацији поменуте мере у износу од око 5 000 000 евра за период од 2017-2020. Године.

Данас смо актерима руралног развоја из јавног, приватног и цивилног сектора, разговарали о SWOT анализи која је урађена за потребе овог значајног пројекта. Таква врста анализе је преко потребна, ради дефинисања основних мера које ће се спроводити у оквиру Стратегије. На основу тога ће општина, као и Локална акциона група тражити потребна средства из фондова који се отварају Србији на путу интеграције у ЕУ, рекла координаторка пројекта, мр Ивана Пајић.

Европски покрет Нови Сад ће кроз пројекат Локалне иницијативе за рурални развој Бачке пружати сву неопходну техничку подршку новоформираном Партнерству за територијални рурални развој у Бачу, те ромоћ локалним актерима из сеоских средина при изради Стратегије руралног развоја за дефинисано подручје, како би по акредитацији мере број 5 IPARD II Програма било спремно да самостално конкурише за поменута средства.

ПАРТНЕРСТВО ЗА ТЕРИТОРИЈАЛНИ РУРАЛНИ РАЗВОЈ