ПОСЛОВНИ ФОРУМ СРПСКИХ И СЛОВАЧКИХ ПРИВРЕДНИКА

Председник општине Бач Драган Сташевић присуствовао је пословном форуму српских и словачких привредника, одржаном у петак 11. Децембра.

Како је истакнуто на форуму унапређење пословног и инвестиционог амбијента у Србији отвара велике могућности за више словачких инвестиција у различите секторе српске привреде - од енергетике и инфраструктуре преко ИКТ-а до индустрије хране. Одличне политичке односе Србије и Словачке треба искористи за интензиврање пословних веза привредника у различитим секторима привреде, више улагања и заједничку производњу, сагласни су учесници форума, који је одржан у оквиру седмог заседања Мешовите комисије за трговинску и економску сарадњу Србије и Словачке.
Мирослав Милетић, потпредседник Привредне коморе Србије рекао је, на отварању скупа, да је Србија  направила крупан корак како на унапређењу пословног амбијента тако и у процесу евроинтеграција, истичући да је то јединствена прилика да се убрзају реформе и правни систем прилагоди потребама конкурентне привреде. На путу до пуноправног чланства у ЕУ важна нам је подршка земаља, као што је Словачка, које су успешно прешле тај пут пре једанаест година, истакао је потпредседник ПКС.
Економска сарадња Словачке и Србије заснива се спољнотрговинској размени, словачкој развојној помоћи и инвестицијама, што је резултат континуираног политичког и економског дијалога. Укупна робна размена две земље прошле године вредела је скоро 500 милиона долара. Српски извоз у Словачку достигао је 211,8 милиона долара, увоз 287,6 милиона долара долара. Простора за унапређење привредне сарадње има у скоро свим секторима – енергетика - обновљиви извори енергије, трговина, туризам, заштита животне средине, аутоиндустрија, прехрамбена индустрија, информационе технологије као и сарадња малих и средњих предузећа, поручио је потпредседник ПКС.
Желимо да словачки привредници још више улажу у Србији. На највишем нивоу су наши политички односи са Словачком, али морамо да учинимо још много за унапређење економских односа, оцена је потпредседнице српске владе Зоране Михајловић. Михајловић, која је и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, подсећа да је Србија, захваљујући реформама, побољшала привредни амбијент и да сви инвеститори који желе да почну бизнис у Србији то могу да учине много ефикасније и једноставније. Како је најавила, са представницима словачке владе разговараће се о пројекту модернизације пруге Београд - Будимпешта, која ће бити важна и за Словачку.
Словачки привредници желе да повећају своје инвестиције у Србији, рекао је Лубомир Важни, потпредседник Владе Словачке. То потврђује, како је истакао, и учешће на Форуму у ПКС 26 фирми из Словачке, а очекују се нови пословни контакти и партнерства привредника. Словачка је, по речима потпредседника владе, заинтересована и за поједина српска предузећа која су у процесу приватизације.
У привредној делегацији Словачке су компаније у области заштите животне средине, енергетике, саобраћаја, грађевинарства, машиноградње, пољопривреде и других области, чији су представници заинтересовани да остваре контакте са српским фирмама.

ПОСЛОВНИ ФОРУМ СРПСКИХ И СЛОВАЧКИХ ПРИВРЕДНИКА
ПОСЛОВНИ ФОРУМ СРПСКИХ И СЛОВАЧКИХ ПРИВРЕДНИКА