ПРЕДСЕДНИК ПОСЕТИО ФРАТРА ЈОСИПА ШПЕХАРА

Председник Општине Бач Драган Сташевић посетио је фратра Јосипа Шпехара из Фрањевачког самостана, који се у Клиничком центру Војводине од петка опоравља од напада разбојника. Разбојник који је фратру нанео тешке телесне повреде и опљачкао самостан у ноћи између четвртка и петка, брзо је ухваћен, а Јосипу Шпахеру следи операција, али каже - нападачу је већ све опростио.
Посетили су га у болници и православци и католици, а председник Општине Бач пренео му је поздраве како мештана, тако и представника Европске делегације са којима Бач има сарадњу и који су инвестирали у пројекте обнове културне баштине у Бачу. Председник општине Драган Сташевић, који је одмах у петак осудио напад, осврнуо се и  на злонамерне покушаје да се немио догађај тумачи кроз призму међунационалних и међуконфесионалних односа. Брзо се, међутим, показало да се ради о појединачном разбојничком упаду, и да је Бач средина која чува традицију међусобног разумевања, поштовања различитости и заједничког живота.
Иако се самостан налази у центру Бача, разбојник се попео мердевинама, разбио прозор и дошао до моје собе, након чега ме је ударио у главу, а пошто сам покушао да се одбраним, сломио ми и руку - каже за „Дневник” фратар Шпехар и додаје да га је потом везао и приморао да шета и показује му вредности из самостана.
Иако је признао фратру да га је пратио неко време, разбојник није имао сазнања о вредностима самостана, већ је говорио о реликвијама за које је чуо у телевизијским емисијама. Према Шпехаровим речима, нападач није знао шта је вредно у самостану, те је понео и најјефтинија вина, а вредне предмете оставио. У прилог чињеници да је разбојник претходно пратио фратра и тачно знао у којој соби спава, говори то да је разбојник ушао кроз прозор који није био заштићен решеткама, јер је недавно замењен у сарадњи за Заводом за заштиту споменика. Такође, прозор се не налази у близини комшијских кућа, па ни животиња које се налазе у дворишту самостана, а које се нису огласиле.
-У једном моменту је размишљао да ме убије, о чему је говорио наглас, а ја сам био помирен са целом ситуацијом. Видео сам да религијски не могу да допрем до њега, па сам покушао емотивно. На крају смо и разговарали и рекао ми је да није убица - каже фратар и додаје како је, онако повређен, почео да брише под питајући се ко ће га очистити.
Након његовог одласка, фратар је успео да се ослободи зато што му сломљена рука није била јако везана, те је почупао селотејп траку и канап и затим отишао до првог комшије да позове Хитну помоћ и полицију. Јосип Шпехар не зна да ли ће му бити потребна операција руке и додаје да, никад у животу није био у болници, да му је ово пријатно искуство, упркос причама које је чуо да услови у болницама нису добри.
-Питали су ме да ли ћу се вратити у самостан и да ли се плашим, а ја ни у једном моменту нисам био у паници и страху, већ врло смирен- каже Шпехар.
Разбојник је ухваћен када је покушао да побегне из Бача и стопирајући зауставио кола новосадске криминалистичке полиције. Он се тренутно налази у притвору до 30 дана, које му је одредило Више јавно тужилаштво у Новом Саду.

Разбојник је украо око 15.000 динара, позлаћене аероле са икона, реликвије, свитке, повељу и друге предмете старе и пар стотина година, али и стаклиће за које је умислио да су дијаманти.
- Покушао сам да му објасним да стакло нема вредност, али није хтео да ме слуша - каже Шпехар и додаје да разбојника вредне старе књиге нису занимале, као ни архивски ормар, једино је украо повељу из 1720. године, коју је немарно убацио у ташну.
 

Извор: Дневник

 

ПРЕДСЕДНИК  ПОСЕТИО ФРАТРА ЈОСИПА ШПЕХАРА
ПРЕДСЕДНИК  ПОСЕТИО ФРАТРА ЈОСИПА ШПЕХАРА
ПРЕДСЕДНИК  ПОСЕТИО ФРАТРА ЈОСИПА ШПЕХАРА