САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ БАЧ ПОВОДОМ 9. МАЈА, ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату се обележава у знак сећања на 9. мај 1945. године, када је нацистичка Немачка потписала капитулацију. У рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника, а погинуло је између 55 и 60 милиона људи, а њих око 35 милиона је рањено. Тачни подаци о жртвама, посебно на подручју некадашње Југославије, никада нису утврђени. Државна комисија бивше СФРЈ објавила је својевремено податак да је погинуло укупно 1.706.000 људи, међу којима нешто више од 300.000 бораца.
Девети мај се обележава и као Дан Европе, јер је на тај дан 1950. године тадашњи француски министар спољних послова Робер Шуман поставио темеље за стварање уједињене Европе.  Шуманов план се данас сматра зачетком процеса европских интеграција, а Шуман оцем данашње Европске уније.
Општина Бач је вишенационална средина у којој у миру и међусобном разумевању живи и ради 16 националних заједница. Фашизам, као зло које негује мржњу, нетрпељивост, нетолеранцију, непоштовање неистомишљеника, шовинизам и слично не би смео више никада да буде присутан међу људима. Нажалост, и данас се осети његово присуство у симболима и обележјима.
Поуке из Другог светског рата нас позивају на солидарност, на разумевање и толеранцију а Дан победе над фашизмом треба да славимо као највећи празник човечанства.

Председник општине Бач
Драган Сташевић