ОПШТИНА БАЧ УЧЕСТВОВАЛА НА МЕЂУНАРОДНОМ ПРОЈЕКТУ "I CARE FOR EUROPE“

Делегација општине Бач је током протеклог викенда у периоду од 26.09. до 29.09.2019. учествовала на 6. сусрету чланица Мреже „I CARE FOR EUROPE“, чији је овогодишњи домаћин била општина Чапљина (Босна и Херцеговина).

Четвородневне активности учесника, размена искустава и примери добре праксе још једанпут су у оквиру пројекта „Заједно за будућност малих мултикултуралних заједница у Европи“, доказале да деле судбину „малог града“, коју карактеришу сличне могућности, проблеми и изазови. Традиција и обичаји који доприносе мултикултуралном богатству и посебностима Европе – сачувани су на нашим територијама које представљају колевку заједничке европске културе и историје.

Током првог дана и вечере добродошлице сви градови и општине су представили своје делегације, а у оквиру презентације општине Бач присутни су имали прилике да уживају у извођењу изворних песама са ових простора, женске певачке групе „ТРАМОШЊАНКЕ“ Културно-уметничког друштва „Младост“ из Бача које су такође биле чланице делегације.

Током петка, 27.09.2019. представници локалних заједница – чланица Мреже „I CARE FOR EUROPE“, су у парку природе „Хутово блато“, учествовали на семинару: „Програми и политике ЕУ за повећање одрживог развоја темељеног на културној баштини“, потом презентацији примера добре праксе: CANOE SAFARI NGO “Тајна природе”, али и прослави Европске године културне баштине која је обухватила:

• Отварање изложбе "Културна баштина Наше Мреже"+ цртежи/слике Креативне радионице за младе на тему "Наша будућност у Европи”
• Концерт клапског певања – наступи клапа из БиХ и Хрватске
• Фоклорна традиција долине Неретве – наступи састава из БиХ и Хрватске.

Током трећег дана боравка домаћини су за све учеснике организовали обилазак Мостара (старог моста и историјског центра), разгледање Почитеља, Могорјела, најстаријег православног манастира у БиХ „Житомислић“ и учествовање у манифестацији „Уштипак фест“.

У недељу је одржан завршни дан свих учесника, на коме су организатори и технички координатор Мреже „АdriaticGreeNet“, презентовали: пројектне резултате, План дисеминације пројектних активности, веб страницу пројекта и службено затворили Међународни догађај у Чапљини реализован у оквиру програма ЕУ „Европа за грађане“.

У десеточланој делегацији општине Бач су били представници Туристичке организације општине Бач, ПУ „Колибри“ Бач и КУД-а „Младост“ Бач и то: Бранка Мандић, Михајло Хорват, Тања Митић, Горан Дорошки, Ивана Филиповић, Мина Дајић, Снежана Ољача, Моника Бајчи, Маша Јошић и Татјана Глишић.

 

ОПШТИНА БАЧ УЧЕСТВОВАЛА НА МЕЂУНАРОДНОМ ПРОЈЕКТУ "I CARE FOR EUROPE“
ОПШТИНА БАЧ УЧЕСТВОВАЛА НА МЕЂУНАРОДНОМ ПРОЈЕКТУ "I CARE FOR EUROPE“
ОПШТИНА БАЧ УЧЕСТВОВАЛА НА МЕЂУНАРОДНОМ ПРОЈЕКТУ "I CARE FOR EUROPE“