August 2024

ОД МИНИСТАРСТВА 20 ЛАПТОПОВА

Министарство државне управе и локалне самоуправе обезбедило је 20 лаптоп рачунара за унапређење и модернизацију рада администрације у општини Бач.
Лаптопове је председници општине Бач Лели Милиновић уручио државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Немања Зечевић.
Он је истакао да су Влада Србије и Министарство посвећени унапређењу ефикасности локалних самоуправа, док је Милиновић истакла да ће захваљујући донацији Министарства додатно бити побољшан квалитет рада локалне админстрације.
"Овом донацијом од стране надлежног министарства значајно ћемо унапредити начин функционисања локалне администрације", закључила је Милиновић.

ОД МИНИСТАРСТВА 20 ЛАПТОПОВА
ОД МИНИСТАРСТВА 20 ЛАПТОПОВА
ОД МИНИСТАРСТВА 20 ЛАПТОПОВА

БЕСПЛАТНА АНАЛИЗА ПЛОДНОСТИ ЗЕМЉИШТА

Oдељење за пољопривреду ОУ Бач обавештава све заинтересоване да је ПСС Пољопривредна станица доо Нови Сад покренула реализацију пројекта „Унапређење биљне пољопривредне производње кроз контролу плодности обрадивог пољопривредног земљишта и праћење спровођења препорука и савета”. Пројекат се реализује на основу Kонкурсу за расподелу подстицаја за унапређење система креирања и преноса знања кроз развој техничко-технолошких, примењених, развојних и иновативних пројеката у пољопривреди и руралном развоју у 2024. години.

Циљ пројекта је да се кроз контролу плодности земљишта, давање препорука и савета, као и кроз праћење спровођења и примене добијених савета унапреди конкурентност домаће пољопривреде. За потребе анализа земљишта обавиће се узорковање и одређивање основних хемијских својстава земљишта на парцелама. На основу добијених резултата испитивања пољопривредни произвођачи ће добити препоруке и савете за исхрану биља и употребу минаралних и органских ђубрива, све у циљу постизања максималних приноса из смањење трошкова производње. Током реализације пројекта планирана је и едукација пољопривредних произвођача кроз презантацију добијених резултата пројекта.
Позивају се сва заинтересована лица која имају активна пољопривредна газдинства да се јаве ПСС Пољопривредна станица доо Нови Сад, Темеринска 131, Нови Сад или нa бројеве телефона 021/478 02 20 централа или 060/148 24 31 (руководилац лабораторије).

 

БЕСПЛАТНА АНАЛИЗА ПЛОДНОСТИ ЗЕМЉИШТА

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

Председник савета за младе Дражен Паклединац и чланови савета су данас 12.08.2024.године, присуствовали догађају "Дан отворених врата" који организује Министарство унутрашњих послова, полицијска станица у Бачу поводом Међународног дана младих.
Наведени догађај се врши ради промоције полицијске професије младима и разговор о проблемима који утичу на безбедност младих.
Представнике Савета младих су дочекали припадници ПС Бач са којима су разговарали о релевантим темама.

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИЦЕ ОПШТИНЕ БАЧ

редседница општине БАЧ, Лела Милиновић је говорила данас 12.08.2024.године за емисију "Актуелности", која ће се емитовати на локалним телевизијским станицама широм Војводине.
Она се у оквиру представљања локалне самоуправе осврнула на све важне развојне сегменте, као што су пољопривреда, привреда, комунална инфраструктура, али и култура, туризам, спорт и омладина

ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИЦЕ ОПШТИНЕ БАЧ
ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИЦЕ ОПШТИНЕ БАЧ
ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИЦЕ ОПШТИНЕ БАЧ

ФОНТАНА У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ ПУШТЕНА У РАД

Председница општине Бач, Лела Милиновић присуствовала је данас 10.07.2024.године у Бачком Новом Селу једном посебном догађају за све новоселце.
Наиме у овом насељеном месту наше општине у рад је пуштена фонтана, која је донација  Рефика Козића, једног од најпознатијих спортских легенди које потичу из овог места.
Председница општине Бач се захвалила донатору као и господину Исмету Ковачу захваљујући чијем ангажману је сан о фонтани угледао светлост дана.
Чувени фудбалер Рефик Козић се такође захвалио окупљеним суграђанима те евоцирао успомене које га вежу за његово село.
Рефик Козић рођен је 1950. године у Бачком Новом Селу. Док је још био дете, његова породица се преселила у Истру, па је професионалну каријеру почео у ФК Истра из Пуле где бива запажен од стране Партизанових тренера. По одласку из Хумске, до краја каријере 1984. године, играо је у САД-у.

ФОНТАНА У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ ПУШТЕНА У РАД
ФОНТАНА У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ ПУШТЕНА У РАД
ФОНТАНА У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ ПУШТЕНА У РАД
ФОНТАНА У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ ПУШТЕНА У РАД
ФОНТАНА У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ ПУШТЕНА У РАД
ФОНТАНА У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ ПУШТЕНА У РАД

ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР АЛЕКСАНДАР СОФИЋ ПОСЕТИО СЕЛЕНЧУ

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, посетио је данас 10.08.2024. насељено место Селенча у општини Бач и отворио манифестацију "Шкембићијада".
"Колико сам разумео по речима организатора  данашња манифестација је окупила већи број екипа у односу на прошлу годину када  се организовала по први пут", нагласио је Софић и позвао локалну самоуправе да почетком године аплицира на отворене конкурсе код овог секретаријата, а који се односе управо на финансијску подршку за реализацију манифестација закључио је покрајински секретар.
Присутне такмичаре је поздравила и председница општине Бач, Лела Милиновић која је истакла значај одржавања гастро манифестација на територији општине Бач  те додала да ће локална самоуправа континуирано наставити да пружа подршку како би се овакви догађаји омасовили и подигли на виши ниво.

ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР АЛЕКСАНДАР СОФИЋ ПОСЕТИО СЕЛЕНЧУ
ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР АЛЕКСАНДАР СОФИЋ ПОСЕТИО СЕЛЕНЧУ
ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР АЛЕКСАНДАР СОФИЋ ПОСЕТИО СЕЛЕНЧУ
ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР АЛЕКСАНДАР СОФИЋ ПОСЕТИО СЕЛЕНЧУ

НОВА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА ЗА ДОМ ЗДРАВЉА БАЧ

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић уручила је данас уговоре о финансирању и суфинансирању изградње, одржавања и опремања здравствених установа у Војводини, за шта је из покрајинског буџета издвојено 1,36 милијарди динара.
Председница је навела да је данас 72 здравствене установе добило средства за набавку нове и обнову постојеће опреме, као и за изградњу нових објеката, истакавши да је Покрајинска влада само у последњих осам година за сектор здравства издвојила више од 27 милијарди динара.
„Верујем да ће свака болница, дом здравља, институт или завод, знати у најбољој мери да искористи опредељена средства и пре свега да их стави у службу пацијената. Од 2016. године, потпуно смо изменили слику здравства у нашој покрајини у позитивном смислу“, изјавила је Гојковићева.
Испред ДЗ Бач који ће добијена средства определити за набавку нове медицинске опреме, свечаном уручењу уговора је присуствовао директор ДЗ Бач, Др Стева Панић. 

Фото: Покрајинска влада.

НОВА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА ЗА ДОМ ЗДРАВЉА БАЧ

ПОДРШКА НЕФОРМАЛНИМ САКУПЉАЧИМА ОТПАДА У ОПШТИНИ БАЧ

Општина Бач спроводи пројекат ''Успостављање локалног механизма за подршку сакупљачима отпада у општини Бач'', који се реализује кроз програм “ПРО - Локално управљање за људе и природу” који заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији - UNOPS, UNICEF, UNFPA и UNEP, у сарадњи са Владом Републике Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.

Циљ пројекта је подршка неформалним сакупљачима отпада у обнављању стицања прихода и бољем приступу јавним услугама од значаја за социјално укључивање (здравство, образовање и социјална заштита). Приоритетна циљна група су сакупљачи и њихове породице које су директно погођене модернизацијом система управљања отпадом услед затварања општинских депонија и изградње регионалног центра за управљање отпадом кроз национални Програм управљања чврстим отпадом.

Општина Бач је формирала Локални координациони механизам за заштиту права сакупљача отпада, којег чине представници свих релевантних локалних организација и институција које ће координирати цео процес пружања подршке циљној групи пројекта. Такође, Општина Бач је ангажовала породичног асистента за пружање директне, непосредне подршке породицама неформалних сакупљача отпада из приоритетне циљне групе кроз њихово повезивање са пружаоцима подршке у оквиру Програма, као и са доступним услугама и мерама у локалној заједници. Подршка свакој породици ће се реализовати у складу са процењеним потребама породице и биће дефинисана кроз Индивидуални породични план подршке.

Све породице из приоритетне групе су посећене ради сагледавања њихових потреба, с тим што ће се у наредном периоду започети са процесом мапирања социјалних потреба и осталих социјално угрожених категорија становништва, пре свега ромске популације. Од септембра месеца, организоваће се обуке за покретање сопственог бизниса, укључујући и израду пословног плана, док је менторска подршка стручњака обезбеђена за подршку у почетним корацима пословања или запослења.

У циљу информисања шире јавности и подизања свести о значају подршке сакупљачима отпада, у сарадњи са ЈКП ''Тврђава'' Бач, организоваће се трибине у свим насељеним местима општине Бач.

Све информације о пројекту и пакетима подршке за кориснике пројекта могу се добити у Канцеларији за Локални економски развој општине Бач на телефон 021/6070-075, е-пошта: ler@bac.ls.gov.rs или код породичног асистента чија је канцеларија у Месној заједници Вајска, телефон 069/1800176.

ПОДРШКА НЕФОРМАЛНИМ САКУПЉАЧИМА ОТПАДА У ОПШТИНИ БАЧ
ПОДРШКА НЕФОРМАЛНИМ САКУПЉАЧИМА ОТПАДА У ОПШТИНИ БАЧ