ПОЧЕТАК САРАДЊЕ НА УНАПРЕЂЕЊУ УСЛУГА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У СРБИЈИ

У оквиру пројекта Немачке развојне сарадње „Подршка социјалном укључивању у Србији“, који реализује ГИЗ у партнерству са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, обележен је званичан почетак сарадње са 20 локалних самоуправа које ће, заједно са другим партнерима, радити на унапређењу услуга социјалне заштите у Србији.

Поред наведеног министарства које представља политичког партнера, активно учешће на пројекту има и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог као имплементациони партнер.

- Србија има свеобухватан систем социјалне заштите који треба континуирано јачати да би се решила неједнакост или једноставно да би се ближе испунили европски стандарди. А обезбеђивање социјалних услуга за све грађане којима је она потребна представља значајан инструмент за обликовање друштва и за помагање онима који имају потешкоће при укључивању у друштво. Кроз разне аспекте подршке настојимо да унапредимо постојеће услуге за социјално и економско укључивање, које у фокусу имају родно специфичне потребе. Жене и друге угрожене групе, као што су Роми, особе са инвалидитетом, становници руралних подручја и други, често нису у могућности да равноправно учествују у друштвеном и економском животу и ограничени су у свом друштвеном животу – изјавио је Пер Крумри, шеф одељења за рад и социјална питања Амбасаде Савезне републике Немачке у Србији.

Локалне самоуправе које учествују у пројекту суочавају се са изазовима у спровођењу интегрисаних услуга за социјалну и економску инклузију рањивих група попут жена, особа са инвалидитетом, Рома, старијих особа и становника руралних подручја. Ове групе су често искључене из друштвеног и економског живота због предрасуда, родних стереотипа и недостатка адекватне подршке. Пројекат „Подршка социјалном укључивању у Србији“ има за циљ да помогне у превазилажењу тих препрека кроз развој и ширење интегрисаних и родно одговорнихсоцијалних услуга на локалном нивоу.

- Пројекат је започео у априлу 2023. године и траје до марта 2026. године, а укупан износ буџета је 9.500.000 евра. Пројекат се састоји од четири компоненте и усмерене су на јачање интегрисаних услуга социјалне заштите на локалном нивоу, стварање подстицајног окружења за економско оснаживање жена, подизање свести о дискриминацији на основу рода, националне припадности и других својстава и подршка нормативном оквиру за социјално и економско укључивање и његову примену на локалном нивоу.

Као кључни имплементациони партнер, заједно са 20 јединица локалних самоуправа и ГИЗ-ом, до сада смо успешно сарађивали на бројним активностима, од подизања свести кроз кампање „Стоп фемициду“ и „Унапреди родну равноправност“ до рада на Акционом плану за примену Стратегије превенције и заштите од дискриминације и развијању софтвера за извештавање и праћење примене Закона о родној равноправности – рекао је Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог и изразио уверење да ће наставак овог пројекта, који у фокусу има јачање интегрисаних услуга социјалне заштите на локалном нивоу, у свим његовим компонентама бити успешно реализован.

У 20 одабраних локалних самоуправа, међу којима су Нови Пазар, Пирот, Рашка, Пријепоље, Бач и Пожаревац, развијају се и спроводе услуге које укључују психосоцијалну, здравствену и социјалну подршку женама.

Овом скупу су испред Општине Бач присуствовали заменица председнице Марина Балабан и Никола Бањац.

ПОЧЕТАК САРАДЊЕ НА УНАПРЕЂЕЊУ УСЛУГА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У СРБИЈИ
ПОЧЕТАК САРАДЊЕ НА УНАПРЕЂЕЊУ УСЛУГА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У СРБИЈИ
ПОЧЕТАК САРАДЊЕ НА УНАПРЕЂЕЊУ УСЛУГА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У СРБИЈИ
ПОЧЕТАК САРАДЊЕ НА УНАПРЕЂЕЊУ УСЛУГА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У СРБИЈИ
ПОЧЕТАК САРАДЊЕ НА УНАПРЕЂЕЊУ УСЛУГА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У СРБИЈИ
ПОЧЕТАК САРАДЊЕ НА УНАПРЕЂЕЊУ УСЛУГА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У СРБИЈИ