ОПШТИНИ БАЧ УРУЧЕН УГОВОР О ДОДЕЛИ СРЕДСТАВА ЗА ИЗРАДУ АНАЛИЗЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић уручио је 2.септембра 2019. представницима 20 локалних самоуправа Уговоре о додели средстава за израду анализе енергетске ефикасности и потребних мера за 80 јавних објеката, пре свега основних школа и предшколских установа.
 
Милићевић је истакао да ће се овим пројектом значајно побољшати енергетске ефикасности свих објеката који буду обухваћени програмом, што ће допринети уштедама у буџету како републичких институција тако и регионалних, али и јединица локалне самоуправе.
-Смањење трошкова у функционисању тих објеката је велики бенефит целог пројекта“, закључио је он.
 
Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Ненад Грбић је образложио зашто су пројектом обухваћене одређене установе.
-Јавне зграде у власништву државе имају специфичну потрошња топлотне енергије по метру квадратном, који је изузетно велики у односу на европски просек и износи 228 киловат сати по метру квадратном, док је просек ЕУ између 120 и 130 киловат сати по метру квадратном – констатовао је Грбић.
 
Уговор је у име општине Бач примила Начелница Општинске управе, Валентина Ситнић која је нагласила да је објекат ПУ „Колибри“ у Селенчи обухваћен овим пројектом те да ће се за исти урадити анализа енергетске ефикасности.
 
Пројектом за чију реализацију су додељена средства, обухваћене су 42 образовне установе, 11 зграда јавне управе, 11 здравствених установа, пет објеката социјалне заштите, пет објеката културе, по два бањска и спортска објекта, једна аутобуска и једна полицијска станица.
Пројекат вредан 100.000 евра финансира Европска банка за обнову и развој.
 
Линк за видео снимак РТВ Делта са догађаја: