МАНАСТИР БОЂАНИ

МАНАСТИР БОЂАНИ

Манастир Бођани удаљен је 15 км западно од Бача, у правцу Дунава. Комплекс чине црква, конаци и пратећи економски објекти. Неколико пута је разаран и обнављан, а у доба Ракоцијеве буне је био спаљен до темеља. Први манастир изградио је трговац Богдан из Далмације 1478. године у знак захвалности Богородици за исцељење оболелих очију. Садашњу цркву је током 17. века подигао богати Михајло Темишварлија из Сегедина, као четврто црквено здање на истом месту посвећено Ваведењу Пресвете Богородице.

Велики конак и црква у Бођанима саграђени су у барокном стилу, а живопис је сликао познати зоограф тога доба Кристофор Жефаровић. У конаку се некада налазио и богат, стручно уређен Музеј посвећен управо овом уметнику, са многим старинским гравурама, уљаним сликама, црквеним посудама, штампарском пресом и другим раритетима, који треба обновити.

Овде се чувају и бројни предмети донети из манастира Манасије, а понос манастира је чудотворна икона Богородица Бођанска (једна од шест православних канонизованих икона у свету) која има чудотворне исцелитељске моћи, а нарочито помаже родитељима без деце. Манастир је од изградње, у 15. веку, све до 1991. године био мушки манастир.

У поседу манастира је и неколико хектара земље под шумом и воћњацима, и двориште са доста цвећа и дрвећа. У оквиру конака налази се мала капела са извором на коме се по предању ктитор овог манастира Богдан који је имао болесне очи, умио и оздравио.  

МАНАСТИР БОЂАНИ  МАНАСТИР БОЂАНИ  МАНАСТИР БОЂАНИ