ПОЗИВ ЗА ОБУКЕ ЗА НЕЗАПОСЛЕНА ЛИЦА – САМОЗАПОШЉАВАЊЕ

Општина Бач је започела са реализацијом пројекта ''Развој прилика за запошљавање и унапређење запошљивости маргинализованих група у Бачкој – шанса за бољу будућност’’ који се спроводи у оквиру „Иницијативе за инклузију 3” програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији”,  а који се финансира кроз програм Немачке развојне сарадње.

Поменути пројекат има за циљ стварање предуслова за друштвену интеграцију маргинализованих друштвених група у општини Бач и насељима суседних општина кроз активно укључивање на тржиште рада, унапређење њиховог социо-економског положаја и квалитета живота.

Једна од првих активности на пројекту је одржавање обука у области предузетништва тј. како започети сопствени посао, како припремити бизнис план и како финансирати и развијати своју пословну идеју. Сва лица која буду заинтересована за покретање сопственог бизниса на располагању ће имати и стручну помоћ ментора који ће их водити кроз цео процес оснивања и вођења фирме.

Сви полазници обука ће бити у прилици да буду корисници бесповратних средстава за набавку опреме за потребе обављања сопствене делатности  кроз меру генерисања прихода.

Циљна група пројекта су ромска популација, ниско квалификоване или неквалификоване особе, особе са инвалидитетом, повратници у складу са споразумом о реадмисији, жене жртве насиља, незапослене жене старије од 50 година, млади до 30 година старости и остале теже запошљиве категорије становништва.

Општина Бач овим путем позива све заинтересоване да се пријаве за учешће у обукама које ће бити организоване у току јануара и фебруара 2022. године.

Теме и области обука:

  • Упознавање полазника са основама предузетништва
  • Упознавање полазника са правним основом неопходним за започињање и вођење пословања
  • Оспособљавање полазника за развијање бизнис идеје и писање бизнис плана
  • Оспособљавање полазника за праћење финансијске стране пословања
  • Стицање основних знања из области маркетинга и продаје
  • Стицање основних знања из области пореске политике која се тиче започињања и вођења пословања

 

Трајање програма обуке: Укупно трајање програма обуке је пет дводневних радионица у области развоја пословања и израде пословног плана.

Рок за пријаве на обуке је 10.01.2022. године

Сви заинтересовани могу се пријавити у Општини Бач, у Канцеларији за локални економски развој, тел. 021/60770-075 локал 149, мобилни 064/8511916 ил на mail: nikola.banjac@bac.rs

Или Координаторки за ромска питања на пројекту, Весни Петровић, на телефон: 069/1448824 или на mail: nina.vpv@gmail.com