УВОЂЕЊЕ ЈЕДИНСТВЕНОГ ИНФОРМАЦИОНОГ СИСТЕМА ЛОКАЛНИХ ПОРЕСКИХ АДМИНИСТРАЦИЈА

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије Михаило Јовановић изјавио је данас да ће сви порези за грађане до краја године бити обједињени и налазиће се на једном месту, односно порталу.
Јовановић је, на састанку са представницима локалних самоуправа поводом увођења јединственог информационог система локалних пореских администрација, истакао да је данас представљен јединствен информациони систем локалних пореских администрација. 
Он је подсетио на то да је измењен Закон о пореском поступку и пореској администрацији, и навео да је рок за локалне самоуправе 31. децембар да уведу јединствен информациони систем за плаћање пореза. 
Тај систем треба да донесе значајна олакшања, пре свега, нашим грађанима. Идеја је да грађани на један клик преко једног портала имају увид у стање свих својих пореских обавеза на територији читаве Србије, али и да други државни регистри и органи могу да користе ове информације из овог регистра, објаснио је Јовановић.

Такође, он је рекао да ће држава помоћи општинама и градовима у увођењу тог система и да ће Швајцарска донирати средства за ту намену.

Јовановић је навео да је данашњим састанком у Палати Србија почело формирање јединственог информационог система локалних пореских администрација.

Он је објаснио да ће грађани уношењем свог јединственог матичног броја моћи да виде све своје пореске обавезе на територији читаве Србије.

Јовановић је најавио да је предстоји и увођење Е-катастра, путем којег ће грађани уместо са пет или шест корака моћи код нотара да овере свој уговор о купопродаји и заврше електронски све око књижења и пореских обавеза на једном месту.

Да бисмо то урадили морамо имати стандардизовану процедуру миграције података грађана у централизовани информациони систем, рекао је он и додао да се ипак мора сачувати аутономија локалних самоуправа. 

Директор Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли рекла је да та земља жели да помогне увођење транспарентног система опорезивања имовине у Србији, и нагласила да је управљање порезом веома важно за општине и градове, а посебно за грађане и приватни сектор. 

Лојбли је подсетила на то да ће Швајцарска у оквиру стратегије за сарадњу са Србијом до 2021. године определити 95 милиона евра за развојну помоћ нашој земљи. 

Састанак је организовала Канцеларија за информационе технологије и еУправу, уз подршку Владе Републике Србије и Амбасаде Швајцарске, као и Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу у Србији. 

Представницима 31 локалне самоуправе данас је презентовано софтверско решење компатибилно са јединственим информационим системом локалних пореских администрација.

Презентацији и потписивању заједничког постера свих јединица локалних самоуправа које су на овом пројекту, испред општине Бач присуствовала је Начелница Општинске управе Бач, Валентина Ситнић.