У ВАЈСКОЈ ОДРЖАНО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ

Четврта по реду традиционална манифестација „ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ“, одржана је у суботу 19.01.2019. на језеру Провала у Вајској. 

У конкуренцији 21 учесника најуспешнији је био Коста Ћулибрк из Бача који је први стигао до Богојављенског крста. 

Овај двадесетједногодишњи момак за часни крст плива већ четири пут узастопно и до сада је увек био вицешампион. Међутим каже да је ове године био додатно мотивисан јер је пријављен рекордан број учесника.

„Поносам сам на чињеницу да сам у овако јакој конкуренцији коначно успео да први допливам до крста. Ово је један од најлепших традиционалних обичаја који треба да се чува.  Честитао бих свим учесницима, али и организатору Туристичкој организацији општине Бач,  који су целокупну манифестацију подигли на виши ниво. Надам се да ће нас из године у годину бити све више“ истакао је Коста Ћулибрк.

Међу пливачима се ове године нашла и једна одважна дама, Драгица Баруџија из Новог Сада. Своју храброст и јунаштво учешћем су доказали и: Ђорђе Пераћ, Ненад Пераћ, Стојан Антонић, Срба Балтић, Милан Добријевић, Владимир Гањи, Мирко Добријевић, Радован Ћулибрк, Еди Бундић, Милош Грујић, Милош Девић и Марко Јакшић из Бача, Александар Грмуша, Немања Врањеш, Срђан Бабић и Милован Грубљешић из Плавне, Горан Кубурић из Бођана, Бојан Ђекић из Бачке Паланке и Ђуро Маћешић из Новог Сада.

Ове године смо имали и један изузетак, јер су нам се придружила и два изразито храбра дечака који су симболичним умивањем у језеру доказали своју велику љубав ка овом традиционалном обичају и сигурни смо да ће у годинама које долазе бити врхунски такмичари: Алекса и Сергеј Сич.

Након пливања, председник општине Бач, господин Борислав Антонић је уручио пригодне поклоне учесницима и захвалио се многобројим окупљеним суграђанима који су дошли да подрже ову манифестацију. 

“Овим чином верници се надмећу и показују свој витешки подвиг, а нас остале подсећају на поруке празника: јединство и ширење мира и љубави које је Исус слао и отпочео мисију успостављања хришћанства, вере која нас уједињује. Сви они су наши данашњи победници и на томе им честитам” - закључио је Антонић.

 

У ВАЈСКОЈ ОДРЖАНО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
У ВАЈСКОЈ ОДРЖАНО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
У ВАЈСКОЈ ОДРЖАНО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
У ВАЈСКОЈ ОДРЖАНО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
У ВАЈСКОЈ ОДРЖАНО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ