ДОДАТНО ПООШТРАВАЊЕ АНТИЕПИДЕМИЈСКИХ МЕРА ЗА ВИКЕНД

Члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић саопштио је данас да ће за викенд на територији Србије све бити затворено, осим прехрамбених објеката, апотека и бензинских пумпи.
Гојковић је на конференцији за новинаре након седнице Кризног штаба истакао да је епидемијска ситуација ванредна и да ће мере бити исте као и прошлог викенда, с тим што су отказане и све манифестације.
Он је прецизираио да се током викенда неће одржавати културни догађаји, а да ће се поједине спортске манифестације одржати ако отказивање не дозвољава систем такмичења, али без публике.
Према његовим речима, следеће недеље наставља се онлајн настава у средњим школама, при чему ће на тај вид одржавања наставе прећи и старији разреди основних школа, док ће нижи разреди наставити као и до сада.
Покрајински секретар за здравство је указао на то да ће током викенда пунктови за вакцинацију радити несметано, додавши да ће у наредна два дана бити одржане додатне консултације, а да ће се у понедељак одлучити на који начин ће се наставити с мерама.
Гојковић је указао на то да је већ неко време присутно благо повећање броја заражених коронавирусом, при чему је упутио апел грађанима да поштују мере и да се вакцинишу.
Он је пренео да медицински део Кризног штаба очекује да број заражених расте у наредном периоду, али да је добро да тај раст није експоненцијалан, што је последица вакцинације и поштовања мера највећег броја људи.
Вакцинација се, како је истакао, спроводи контунуирано, при чему је приближно 700.000 грађана примило обе дозе вакцине, а укупно је дато 1,85 милиона доза до сада.
Покрајински секретар за здравство је навео да се отварају нови пунктови како би се омогућило што већем броју грађана да се вакцинише.
Истовремено, он је поновио да и након вакцинације треба бити опрезан, јер нисмо безбедни све док немамо довољну количину антитела, истакавши да није било ниједног смртног исхода међу онима који су примили другу дозу вакцине.
Гојковић је, говорећи о мањем броју вакцинисаних у мањим срединама, рекао да се вакцине дистрибуирају свуда у довољним количинама, али да је проблем у отежаном транспорту људи у тим местима.
Према његовим речима, на решењу тог проблема се ради отварањем нових пунктова и тако што ће се надлежни трудити да што је могуће више медицинских радника изађе на терен.
Он је, одговарајући на питање о томе да ли у Србији има нових сојева вируса, навео да су британски, а вероватно и други сојеви присутни у нашој земљи, додавши да су за овакву ситуацију криви коронавирус и његове мутације, али још више они грађани који се не придржавају мера.
Морамо да схватимо да бијемо временску битку, читав свет. Ако се у најкраћем временском року највећи део света вакцинише, уз стриктне мере, успећемо да изађемо на крај са проблемом мутације, поручио је Гојковић.

 

Извор: https://www.srbija.gov.rs